субота, 13. мај 2017.

Roboti mogu da pomognu deci da se uključe u rehabilitaciju

Svako ko je prošao bilo kakvu intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, zna za frustraciju, dosadu i neprijatnost koja dolazi sa stalnim ponavljanjem vežbi danima, nedeljama i čak mesecima. Za malu decu i njihove porodice, rehabilitacija je često traumatičan i emotivan period.
Fizioterapeuti i lekari treba da budu veoma vešti u motivisanju dece, ali takva motivacija iziskuje veliku posvećenost i resurse. Čak i uprkos njihovim najboljim naporima, ne daju sve sesije pozitivne rezultate.
Pojava društvenih robota dovodi do pojave novih mogućnosti u pedijatrijskom zdravstvu.

Robot pomagač

Sa samo 58 centimetara visine i opremom od niza senzora, NAO je idealan kandidat za angažovanje i motivaciju dece tokom rehabilitacije. KAo motivator NAO pruža i verbalno ohrabrenje i iskušenja deci kroz obećanje nagrada na kraju vežbi, kao što su igre, ples, muzika i vicevi.


Čak i pored svih aktivnosti koje ovaj robot može da obavlja, postavlja se pitanje da li to može da zameni fizioterapeuta?
Nažalost, ne. Ali je vrlo dobra kombinacija robot-terapeut u rehabilitaciji dece. 

Нема коментара:

Постави коментар

Drugi mozak - ABDOMEN

 Abdomen ili trbuh je  svemir u središtu tijela.  Upravo tim dijelom, dugo smatranim prozaičnom nakupinom iznutrica, upravlja “drugi mozak”....