петак, 2. јун 2017.

Za Semru!

Zalivena prolećnim pljuskom žurila sam ka prijateljici Abidi koja me prethodnih dana pozvala u posetu jednoj devojčici. Okupirana nekim obavezama nisam stigla ni da se raspitam dobro o kome je reč, ali već na pomen bulozne epidermolize, odmah sam se setila ko je naše "dete leptir".
Za Semru sam čula preko medija, a tog dana sam imala priliku i da je upoznam. Na vratima nas je čekala Semrina mama, a u sobi pomalo stidljivo očekivala nas je Semra.

Ona je jedno veselo dete, puno radoznalosti i želje za igrom, koje provodi detinjstvo gledajući kroz prozor svoje vršnjake kako se igraju. Ne pridružuje im se, da je ne bi nehotice povredili. 
Tokom razgovora Semra nam je otkrila ko su joj omiljeni likovi iz crtaća, ko su joj drugarice, šta najviše voli da gleda i sluša, i govoreći sve to sa puno entuzijazma!
Na kraju ovog lepog druženja ponele smo sa sobom još jedno divno iskustvo i poznanstvo.
Semra od rođenja boluje od bulozne epidermolize. Deca koja imaju ovaj poremećaj nazivaju se "deca leptiri", zato što je njihova koža osetljiva poput krila leptira. Oštećenja su slična opekotinama  i svaki dodir, pa i onaj najblaži, dovodi do pucanja kože i stvaranja živih rana po celom telu.

Za svojih dvanaest godina, Semra je 87 puta bila pod totalnom anestezijom na VMA zbog previjanja i teških operacija koje traju po šest sati.

Trenutno, ova bolest nije izlečiva. Kako bismo ovoj hrabroj devojčici olakšali patnju i borbu sa  bolom, neophodno je da joj obezbedimo specijalne gaze kojima se svakodnevno previja, kao i ostali potrošni medicinski materijal za negu.

Pomozimo Semri! Upišimo 306 i pošaljimo SMS na 3030. Njoj možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.
Uplati na račune: 
Dinarski: 160-469672-82
Devizni: 00-540-0002125.6
Olakšajmo Semri život! Budimo humani!

Нема коментара:

Постави коментар

Drugi mozak - ABDOMEN

 Abdomen ili trbuh je  svemir u središtu tijela.  Upravo tim dijelom, dugo smatranim prozaičnom nakupinom iznutrica, upravlja “drugi mozak”....