уторак, 30. март 2021.

Studija kaže da vakcine Covid-19 pružaju zaštitu trudnicama i dojiljama - i njihovoj novorođenčadi

Vakcine Pfizer / BioNTech i Moderna Covid-19 delotvorne su kod trudnica i dojilja, koje mogu preneti zaštitna antitijela na novorođenčad, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u American Journal of Obstetrics and Gynecology.


Istraživači iz Opšte bolnice u Massachusettsu, Brigham-a i Ženske bolnice i Instituta Ragon iz MGH-a, MIT-a i Harvarda pogledali su 131 ženu koja je primila vakcinu Pfizer / BioNTech ili Moderna Covid-19. Među učesnicama 84 su bile trudne, 31 dojilja i 16 koje nisu bile trudna. Uzorci su prikupljeni između 17. decembra 2020. i 2. marta 2021.


Nivo antitela izazvanih vakcinom bio je jednak kod trudnica i dojilja, u poređenju sa ne-trudnicama. Nivo antitela bio je "zapanjujuće veći" od onog koji je posledica infekcije koronavirusom tokom trudnoće, primetio je tim.




"Čini se da ove vakcine djeluju neverovatno efikasno kod ovih žena", rekao je jedan od istraživača, Galit Alter, profesor medicine s Instituta Ragon.


Pored toga, tim je otkrio da su žene prenosile zaštitna antitela svojoj novorođenčadi, mereno u majčinom mleku i posteljici.


"Gotovo sve mame dobijale su prilično pristojan nivo antitijela za svoje bebe", rekao je Alter, koji je dodao da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se shvatilo koliko ta zaštitna antitela traju kod novorođenčadi.


Izvor: CNN



Drugi mozak - ABDOMEN

 Abdomen ili trbuh je  svemir u središtu tijela.  Upravo tim dijelom, dugo smatranim prozaičnom nakupinom iznutrica, upravlja “drugi mozak”....