среда, 3. април 2019.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama dece ometene u razvoju

E pa drugari evo jedne dobre vesti!

03.04.2019 na Skupštini RS usvojen je dodatak zakona o finansijskoj podršci porodici, a posebno se odnosi na roditelje dece sa teškim invaliditetom.

Evo o čemu se radi...
Do sada i sada je posebna nega deteta do pete godine deteta 100%.
To je regulisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju.
Zakonom o radu je regulisano da roditelj deteta sa smetnjama i bolesnog deteta ima pravo na skraćeno radno vreme na manje od 50% i naravno 50% plate.
Ovo je Zakon o zdravstvenoj zaštiti.
Do sada su roditelji teško bolesne dece starije od 5 godina, imali pravo na bolovanje u trajanju od 4 meseca jednom u kalendarskoj godini.
Plaćanje je 65% od plate, znaci kao klasicno bolovanje (dok je bolovanje do pete godine tesko obolele dece bilo 100%)
To je ukratko šta je do sad bilo.
A upravo usvojenim zakonom oni će imati pravo na bolovanje do 18-te godine starosti deteta ili do potpunog izlečenja sa naknadom od 100%.



Znači: Usvojen je Zakon o zdravstvenom osiguranju koji predviđa bolovanje roditelja teško obolele dece i dece sa oštećenjima CNS-a (mozga) do 18-te godine starosti deteta sa naknadom zarade u iznosu 100%. Iako zakon i dalje ne dozvoljava tuđu negu i pomoć i bolovanje u isto vreme do detetove pete godine, ovo je drugi zakon, koji možda bude drugačije gledan, te će roditelji od pete do 18-te godine deteta imati pravo na 100% platu i TNP...

Pitanje je kako će se dalje odigrati ali sam iskreno srećna zbog svih mališana i njihovih porodica.

Drugi mozak - ABDOMEN

 Abdomen ili trbuh je  svemir u središtu tijela.  Upravo tim dijelom, dugo smatranim prozaičnom nakupinom iznutrica, upravlja “drugi mozak”....